Selwerderhof
Selwerderhof, de grootste begraafplaats in Groningen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1939. Destijds werd het gebied, gelegen aan de noordrand van Groningen, ontworpen door landschapsarchitect L.W. Copijn en verder uitgewerkt door J. Vroom jr. Het gebied werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgehoogd om het geschikt te maken voor begraafdoeleinden.
Selwerderhof is een bijzonder ontworpen landschap in Engelse stijl, met een duidelijke hiërarchie tussen de hoofd- en zijpaden en een landschap dat is opgebouwd in afzonderlijke “kamers.” Elke kamer heeft een uniek karakter door verschillende combinaties van water, groen en zichtlijnen. Interessant is dat de plaatsing van graven verandert naarmate men noordelijker komt: van strak georganiseerde rijen naar vrijere patronen, passend bij de landschappelijke omgeving en gericht op rust en reflectie.
De begraafplaats Selwerderhof in Groningen herbergt duizenden graven, waarvan het exacte aantal niet officieel is vastgelegd, maar het terrein bevat naar schatting meer dan 10.000 rustplaatsen. Het gebied bevat onder meer een islamitische begraafplaats, een urnentuin, en een strooiveld, evenals monumentale kastanjebomen die symbolisch een overgang markeren naar het lichtere, open gedeelte van de begraafplaats. Het ontwerp heeft een indrukwekkend zicht op de Martinitoren, wat de verbinding tussen de stad en deze rustige, reflectieve ruimte benadrukt. Selwerderhof heeft ook waarde als ecologisch gebied, met niet-bebouwde zones aan de noordkant die een natuurlijke habitat voor biodiversiteit vormen.

Buurt Selwerderhof heeft afgerond een totale oppervlakte van 100 hectare, waarvan 90 land en 10 water. Er wonen 5 huishoudens in de buurt Selwerderhof.
- Postcode 9741 is de meest voorkomende postcode in de buurt Selwerderhof.
- Vrijstaande woningen komen het meeste voor in de buurt Selwerderhof.
- Begraafplaats Selwerderhof heeft naar schatting meer dan 10.000 rustplaatsen.
- De begraafplaats bevat een monumentale kastanjebomen.

Het fietspad genaamd “Sprikkenburg” loopt langs het Van Starkenborghkanaal in de provincie Groningen. Dit pad is een onderdeel van verschillende wandel- en fietsroutes en biedt een landelijke route met een mooi uitzicht over het kanaal en omringende natuurgebieden. De route loopt vanaf de Paddepoelsterweg langs het Van Starkenborghkanaal, en het strekt zich uit tussen de Walfridusbrug en de Paddepoelsterbrug en komt uiteindelijk uit bij de Dorkwerderbrug in de buurt van Dorkwerd.
Het Sprikkenburgpad is populair onder fietsers en wandelaars vanwege de rustige omgeving en het landelijke landschap, en het biedt ook mogelijkheden om verder het noordelijke Groningse platteland in te trekken.
Groningen staat bekend om zijn uitgebreide netwerk van fietspaden, wat het een van de meest fietsvriendelijke steden van Nederland maakt. Daarnaast verbinden groene fietsroutes de stad met omliggende dorpen, waardoor zowel dagelijkse ritten als recreatieve tochten gemakkelijk en toegankelijk zijn.